بیانیهی انجمن علمی گروه علوم و مهندسی صنایع غذایی به مناسبت هفته ملی غذا
بسم الله الرحمن الرحیم
((و کلوا و اشربوا و لا تسرفوا إنّه لا یحب المسرفین)) اعراف / ۳۱
از نعمتهای الهی بخورید و بیاشامید، ولی اسراف نکنید که خداوند مسرفها را دوست نمیدارد.
((رفتار ما آینده ما را میسازد، تلاش برای دنیای بدون گرسنگی تا سال ۲۰۳۰))
غذا به عنوان یکی از نیازهای اولیه و ضروری بشر از گذشته تا کنون بسیار حائز اهمیت بوده است، به طوری که در آموزههای دینی ما نیز بسیار مورد توجه قرار گرفته است و علاوه بر احادیث فراوان ائمه (ع) در این مورد، چیزی بالغ بر ۲۵۰ آیه از قرآن کریم نیز به اهمیت غذا و تغذیه اشاره کرده است. باتوجه به جایگاه ویژه غذا در سطح جهان روز ۱۶ اکتبر مصادف با ۲۴ مهرماه به عنوان روز جهانی غذا نامگذاری شده است، که در کشور ما نیز به همین مناسبت روزهای ۲۱ تا ۲۷ مهرماه را به عنوان هفته ملی غذا معرفی کردهاند و هر ساله با برگزاری مراسمات مختلف به اهمیت و جایگاه غذا در زندگی انسان پرداخته میشود. مهمترین مشکل بشر در گذشته دور نگهداری مواد غذایی بوده است که با مرور زمان و پیشرفت تکنولوژی راهکارهای زیادی برای افزایش عمر نگهداری مواد غذایی ارائه شده است اما مشکل بزرگتری که گریبان جهان امروز را گرفته است افزایش روز افزون جمعیت و کاهش منابع غذایی میباشد، به شکلی که در کشورهای توسعه یافته با صرف هزینههای زیاد به دنبال تولید محصولات غذایی با حجم کمتر و ارزش غذایی بیشتر میباشند تا بتوانند پاسخگوی جمعیت فردای خود باشند، همین امر در کشور ما نیز صدق میکند و با توجه به شرایط اقلیمی و منطقهای کشور، بخصوص کم آبیهای چند سال اخیر و کاهش تولیدات کشاورزی در برخی استانها در کنار مشکلات اقتصادی موجود زنگ خطری برای آینده نه چندان دور را به صدا در آورده است، آیندهای که در صورت عدم چارهاندیشی و برنامهریزی هدفمند بر خلاف شعار امسال روز جهانی غذا (رفتار ما آینده ما را میسازد، تلاش برای دنیای بدون گرسنگی تا سال ۲۰۳۰) ما را به جامعهای نیازمند و گرسنه تبدیل خواهد کرد. با پیروی از منویات مقام معظم رهبری مدظله العالی و تأکید معظم له بر پشتیبانی همه جانبه از تولید ملی و با توجه به رشد روزافزون جمعیت، لازم است همه دستگاههای اجرایی، علمی و پژوهشی کشور بر خود کفایی در تولید محصولات غذایی همت گمارده و برای تأمین غذای کافی و سالم برای تمام افراد جامعه برنامهریزی مناسبی به عمل آورند. در شرایط کنونی مسئولین باید نگاهی ویژه به فعالین بخشهای مختلف کشاورزی داشته باشند تا با افزایش تولید محصول همراه با استفاده از منابع کمتر و ایجاد صنایع تبدیلی مناسب در قطبهای کشاورزی به منظور کاهش ضایعات که حدود یک سوم محصولات کشاورزی را شامل میشود گامهای مثبتی را بردارند، علاوه بر این با تبیین راهکارهای مناسب برای اصلاح الگوی مصرف میتوان استفاده از منابع غذایی را ساماندهی کرد، در کنار همهی این مسائل نباید سلامت غذا نادیده گرفته شود و نیاز به ساز و کار نظارتی یکپارچه و تخصصی در کشور به شدت دیده میشود، بر اساس مشاهدات صورت گرفته و مستندات موجود کارشناسان صنایع غذایی به دلیل نبود سازمان حمایتی مشخصی در سطح کشور و ضعف در قوانین بخش غذا نمیتوانند کارایی و توانایی خود را به طور قابل قبولی ارائه کنند، ما به عنوان عضو کوچکی از فعالین این حوزه همه ی توان خود را برای بهبود هر چه بیشتر صنعت غذا و سلامت غذایی مردم به کار میگیریم و از همهی فعالین بخش کشاورزی و صنایع تبدیلی نیز خواستار حمایت و همراهی برای بازنگری در ساز و کارهای حمایتی و نظارتی در این حوزه میباشیم. در پایان از همهی شما مردم عزیز نیز دعوت میکنیم تا با رفتار مناسب در حوزه غذا و اصلاح عادتهای اشتباه غذایی آینده بهتری را برای خود و فرزندانتان به ارمغان بیاورید، امیدواریم و برای امیدمان هم تلاش میکنیم، به امید ایران بدون گرسنگی تا سال ۲۰۳۰.
و السلام علیکم و رحمه الله و برکاته
انجمن علمی گروه علوم و مهندسی صنایع غذایی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان
نظر شما :